Muziekpraktijk Avenis is een privé praktijk voor muzieklessen en in het bijzonder panfluitlessen. De praktijk is op gezet door docente Marlies de Roos.
Avenis staat voor:
- Panfluitlessen op maat met een positieve insteek en veel ruimte voor eigen inbreng.
- Het aanleren van een goede techniek en een gedegen theoretische achtergrond.
- Het doceren van verschillende muziekstijlen met als specialisme:
Roemeense Folklore. - Werken aan presentatie, optreden en podium ervaring.
Overige activiteiten:
- Veelzijdige workshops voor kinderen
- Algemene muzikale vorming
- Structurele muzieklessen in het Basisonderwijs
- Onderwijs in Basisonderwijs en op Buitenschoolse Opvang op maat
Daarnaast dirigeert de docente van Muziekpraktijk Avenis het Odysing kinderkoor op de Odyssee in Utrecht en verzorgd zij de arrangementen voor dat koor.
Betekenis Avenis
Bij het opzetten van haar muziekpraktijk zocht Marlies een originele naam die tevens verbonden is aan de panfluit. Het latijnse woord Avenis intrigeerde haar. De letterlijke betekenis van Avenis (of Auenis) is: op rietstengels. Dit woord wordt gebruikt in een passage uit boek V Tristia van de Romeinse dichter Ovidius. De gehele passage: “Sub galea pastor iunctis pice cantat auenis cunctis pice.”. Vertaling: “onder zijn helm speelt de herder op rietstengels/pijpen verbonden door teer/pek.”
Naast Avenis/Auenis gebruikt Ovidius ook Avenae Structae (vertaling: gerangeerde pijpen) om de panfluit aan te duiden. Al deze woorden doelen op de panfluit maar daarbij is panfluit niet de letterlijke betekenis. Het enige Latijnse woord dat daadwerkelijk de panfluit aanduid is fistula panis.
Ovidius en Roemenië
Verschillende stijlen worden onderwezen bij Muziekpraktijk Avenis. De specialisatie van de praktijk is echter Roemeense Folklore. Naast de connectie van het woord Avenis met de panfluit, heeft de Romeinse dichter Ovidius een connectie met Roemenië. Ovidius werd door de Romeinse keizer Augustus verbannen naar de stad Tomis. De reden waarom is tot op heden onduidelijk. Daar schreef hij zijn boek Tristia (treurzangen). Tomis is de Romeinse naam voor het huidige in Roemenië gelegen Constanta. Ovidius overleed uiteindelijk in ballingschap, 17 na christus.
Tot op de dag van vandaag rekenen de Roemenen Ovidius tot staatsburger en bekende inwoner van Roemenië. Zijn beeld staat nog steeds in Tomis/Constanta en hij wordt er alom geroemd.